NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul laborunkban. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.

Biztonságban a felhőben

Nem csupán a számítógépekre érdemes gondolni, amikor biztonsági mentéseink mikéntjét tervezzük, főleg, hogy manapság a fél életünket mobiltelefonokon és táblagépeken tároljuk. Mobilokról is lehet közvetlenül felhőbe menteni; Androidon a Google-fi ókhoz kapcsolódó szolgáltatások segítenek ebben, iOS esetében pedig az iCloud szolgál alapvető biztonsági mentésként.

Ezek általában bejelentkezés után automatikusan teszik a dolgukat, hacsak szándékosan ki nem kapcsoljuk őket. A másik lehetőség konkrét biztonsági mentés  készítése. Androidról a számítógépre kötve egyszerűen áthúzhatjuk a rajta lévő fájlokat a Fájlkezelőben. IOS-en az iTunesból lehet kezdeményezni a folyamatot, ami a teljes eszköz állapotát egy fájlban rögzíti számítógépünk merevlemezére. A legjobb, ha mindkét lehetőséget alkalmazzuk, a gépre kerülő másolatot pedig hozzáadjuk az ott már beállított mentési eljáráshoz.

Biztonságban a felhőben

A külső merevlemezen tárolt biztonsági mentés életmentő lehet, de még ezzel felszerelkezve sem lehetünk biztosak a dolgunkban. Hiszen az adatért egyedül mi felelünk; a lemez elveszhet, tönkremehet, és ilyenkor bizony magával visz mindent, beleértve az akár több hónapra visszanyúló verziótörténetet is.

Különösen érzékeny pont ez a notebookokat használó, esetleg sokat utazó felhasználóknak, akiknek amellett, hogy macerás az állandó mentegetés, még kitüntetett figyelmet is igényel a laptoptáskában megbúvó hordozható merevlemez védelme. A manapság népszerű online biztonsági mentéseket kínáló szolgáltatások leveszik ezeket a terheket a vállunkról: adott havidíj fejében rendszeresen elmentik a rendszer aktuális állapotát, és azt egy tőlünk független, távoli szerveren tárolják.

A karbantartás és rendelkezésre állás biztosítása innentől kezdve nem a mi felelősségünk, csupán kellően gyors netkapcsolattal kell rendelkeznünk. Ami a szolgáltatókat illeti, bőséges a kínálat, egymást érik a jobbnál jobb csomagok és előfizetések. Felhasználói oldalról a mutatvány minden esetben hasonlóképpen
néz ki: telepítünk egy klienst, bejelentkezünk, majd megadjuk a mentés paramétereit.

A procedúra többi része automatikusan zajlik, így elsősorban egyszerűségük teszi vonzóvá ezeket a szolgáltatásokat. A lényegi különbséget közöttük az adott havidíjért kínált tárhely mérete, az egyéb extrák (pl. adatok házhoz szállítása fizikai hordozón), a felhasználói felület használhatósága és a feltöltés, illetve visszaállítás sebessége jelenti. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert a birtokodban lévő adat menynyiségétől függően az első, teljes feltöltés napokat vagy akár heteket is igénybe vehet, és sok esetben a visszaállítás sem lényegesen gyorsabb ennél.

Szuper döntés

Amennyiben egyetlen számítógépet szeretnél elmenteni, egyértelműen a Backblaze a legjobb választás. Évi ötven dollárért cserébe végtelen tárhelyet és egész jó fel-, illetve letöltési sebességeket kapsz, ráadásul a fájlfeltöltést nem limitálja sem méret, sem pedig típus alapján, így tényleg az egész gépet fel lehet másolni a szerverre.

Hátránya, hogy nem bővelkedik extra szolgáltatásokban, de az alapvető igényeket így is maradéktalanul kielégíti. Több gép, esetleg mobiltelefon vagy tablet esetén inkább az iDrive vagy az Acronis True Image ajánlható. Előbbi 2 terabyte-ot ad 52 dollár fejében, e mellé gyors feltöltés, mobileszközeid teljes mentése és időlimit nélküli verziókövetés jár. Utóbbi pedig a korábban már taglalt szoftver előfizetéses változata, amely mögé nem mellesleg felépítettek egy online tárhelyszolgáltatást is.

Nem véletlen, hogy a szegmens egyik legsokoldalúbb megoldása az övék: már az alapcsomag is tartalmaz zsarolóvírusok elleni védelmet és teljes mobilmentést is, kicsit többet áldozva pedig a közösségi oldalakon lévő adatokat is kezeli, illetve blokkláncalapú hitelesítéssel tesz meg
mindent a mentések biztonsága érdekében.

Legnagyobb hátránya az ára, amely pont egy kategóriával magasabb a versenytársaknál tapasztalható értékeknél: egy TB-nyi helyért évi 100 dollárt kell fizetni, a felső határ pedig 5 TB 260 dollár ellenében, így nyugodt szívvel csak akkor ajánlható, ha biztosan ki tudod használni az általa kínált lehetőségeket.