Biztons√°gban a felhŇĎben

Nem csup√°n a sz√°m√≠t√≥g√©pekre √©rdemes gondolni, amikor biztons√°gi ment√©seink mik√©ntj√©t tervezz√ľk, fŇĎleg, hogy manaps√°g a f√©l √©let√ľnket mobiltelefonokon √©s t√°blag√©peken t√°roljuk. Mobilokr√≥l is lehet k√∂zvetlen√ľl felhŇĎbe menteni; Androidon a Google-fi √≥khoz kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°sok seg√≠tenek ebben, iOS eset√©ben pedig az iCloud szolg√°l alapvetŇĎ biztons√°gi ment√©sk√©nt.

Ezek √°ltal√°ban bejelentkez√©s ut√°n automatikusan teszik a dolgukat, hacsak sz√°nd√©kosan ki nem kapcsoljuk ŇĎket. A m√°sik lehetŇĎs√©g konkr√©t biztons√°gi ment√©s¬† k√©sz√≠t√©se. Androidr√≥l a sz√°m√≠t√≥g√©pre k√∂tve egyszerŇĪen √°th√ļzhatjuk a rajta l√©vŇĎ f√°jlokat a F√°jlkezelŇĎben. IOS-en az iTunesb√≥l lehet kezdem√©nyezni a folyamatot, ami a teljes eszk√∂z √°llapot√°t egy f√°jlban r√∂gz√≠ti sz√°m√≠t√≥g√©p√ľnk merevlemez√©re. A legjobb, ha mindk√©t lehetŇĎs√©get alkalmazzuk, a g√©pre ker√ľlŇĎ m√°solatot pedig hozz√°adjuk az ott m√°r be√°ll√≠tott ment√©si elj√°r√°shoz.

Biztons√°gban a felhŇĎben

A k√ľlsŇĎ merevlemezen t√°rolt biztons√°gi ment√©s √©letmentŇĎ lehet, de m√©g ezzel felszerelkezve sem lehet√ľnk biztosak a dolgunkban. Hiszen az adat√©rt egyed√ľl mi felel√ľnk; a lemez elveszhet, t√∂nkremehet, √©s ilyenkor bizony mag√°val visz mindent, bele√©rtve az ak√°r t√∂bb h√≥napra visszany√ļl√≥ verzi√≥t√∂rt√©netet is.

K√ľl√∂n√∂sen √©rz√©keny pont ez a notebookokat haszn√°l√≥, esetleg sokat utaz√≥ felhaszn√°l√≥knak, akiknek amellett, hogy macer√°s az √°lland√≥ menteget√©s, m√©g kit√ľntetett figyelmet is ig√©nyel a laptopt√°sk√°ban megb√ļv√≥ hordozhat√≥ merevlemez v√©delme. A manaps√°g n√©pszerŇĪ online biztons√°gi ment√©seket k√≠n√°l√≥ szolg√°ltat√°sok leveszik ezeket a terheket a v√°llunkr√≥l: adott havid√≠j fej√©ben rendszeresen elmentik a rendszer aktu√°lis √°llapot√°t, √©s azt egy tŇĎl√ľnk f√ľggetlen, t√°voli szerveren t√°rolj√°k.

A karbantart√°s √©s rendelkez√©sre √°ll√°s biztos√≠t√°sa innentŇĎl kezdve nem a mi felelŇĎss√©g√ľnk, csup√°n kellŇĎen gyors netkapcsolattal kell rendelkezn√ľnk. Ami a szolg√°ltat√≥kat illeti, bŇĎs√©ges a k√≠n√°lat, egym√°st √©rik a jobbn√°l jobb csomagok √©s elŇĎfizet√©sek. Felhaszn√°l√≥i oldalr√≥l a mutatv√°ny minden esetben hasonl√≥k√©ppen
n√©z ki: telep√≠t√ľnk egy klienst, bejelentkez√ľnk, majd megadjuk a ment√©s param√©tereit.

A proced√ļra t√∂bbi r√©sze automatikusan zajlik, √≠gy elsŇĎsorban egyszerŇĪs√©g√ľk teszi vonz√≥v√° ezeket a szolg√°ltat√°sokat. A l√©nyegi k√ľl√∂nbs√©get k√∂z√∂tt√ľk az adott havid√≠j√©rt k√≠n√°lt t√°rhely m√©rete, az egy√©b extr√°k (pl. adatok h√°zhoz sz√°ll√≠t√°sa fizikai hordoz√≥n), a felhaszn√°l√≥i fel√ľlet haszn√°lhat√≥s√°ga √©s a felt√∂lt√©s, illetve vissza√°ll√≠t√°s sebess√©ge jelenti. Ez ut√≥bbi az√©rt is nagyon fontos, mert a birtokodban l√©vŇĎ adat menynyis√©g√©tŇĎl f√ľggŇĎen az elsŇĎ, teljes felt√∂lt√©s napokat vagy ak√°r heteket is ig√©nybe vehet, √©s sok esetben a vissza√°ll√≠t√°s sem l√©nyegesen gyorsabb enn√©l.

Szuper döntés

Amennyiben egyetlen sz√°m√≠t√≥g√©pet szeretn√©l elmenteni, egy√©rtelmŇĪen a Backblaze a legjobb v√°laszt√°s. √Čvi √∂tven doll√°r√©rt cser√©be v√©gtelen t√°rhelyet √©s eg√©sz j√≥ fel-, illetve let√∂lt√©si sebess√©geket kapsz, r√°ad√°sul a f√°jlfelt√∂lt√©st nem limit√°lja sem m√©ret, sem pedig t√≠pus alapj√°n, √≠gy t√©nyleg az eg√©sz g√©pet fel lehet m√°solni a szerverre.

H√°tr√°nya, hogy nem bŇĎvelkedik extra szolg√°ltat√°sokban, de az alapvetŇĎ ig√©nyeket √≠gy is marad√©ktalanul kiel√©g√≠ti. T√∂bb g√©p, esetleg mobiltelefon vagy tablet eset√©n ink√°bb az iDrive vagy az Acronis True Image aj√°nlhat√≥. ElŇĎbbi 2 terabyte-ot ad 52 doll√°r fej√©ben, e mell√© gyors felt√∂lt√©s, mobileszk√∂zeid teljes ment√©se √©s idŇĎlimit n√©lk√ľli verzi√≥k√∂vet√©s j√°r. Ut√≥bbi pedig a kor√°bban m√°r taglalt szoftver elŇĎfizet√©ses v√°ltozata, amely m√∂g√© nem mellesleg fel√©p√≠tettek egy online t√°rhelyszolg√°ltat√°st is.

Nem v√©letlen, hogy a szegmens egyik legsokoldal√ļbb megold√°sa az √∂v√©k: m√°r az alapcsomag is tartalmaz zsarol√≥v√≠rusok elleni v√©delmet √©s teljes mobilment√©st is, kicsit t√∂bbet √°ldozva pedig a k√∂z√∂ss√©gi oldalakon l√©vŇĎ adatokat is kezeli, illetve blokkl√°ncalap√ļ hiteles√≠t√©ssel tesz meg
mindent a mentések biztonsága érdekében.

Legnagyobb h√°tr√°nya az √°ra, amely pont egy kateg√≥ri√°val magasabb a versenyt√°rsakn√°l tapasztalhat√≥ √©rt√©kekn√©l: egy TB-nyi hely√©rt √©vi 100 doll√°rt kell fizetni, a felsŇĎ hat√°r pedig 5 TB 260 doll√°r ellen√©ben, √≠gy nyugodt sz√≠vvel csak akkor aj√°nlhat√≥, ha biztosan ki tudod haszn√°lni az √°ltala k√≠n√°lt lehetŇĎs√©geket.