NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul laborunkban. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.

Állandó lefagyások

Egyre kedvezőbb az SSD-k ára, és a következő egy évben várhatóan még tovább mérséklődik. Igaz, hogy ugyanannyi pénzből hamarosan nagyobb kapacitású SSD-t vásárolhatunk, de a legtöbben továbbra is nagy mennyiségű adatot, fotót, személyes dokumentumot, videót, zenét tárolnak merevlemezeken.

Érdemes azonban észben tartani, hogy a HDD-k korlátozott élettartammal rendelkeznek, és konkrét modelltől függően is változó ideig szolgálhatják ki tulajdonosaikat. Gyártótól és típustól függően manapság egy normál HDD átlagos élettartama öt-tíz év. Amennyiben nagy hőmérséklet-változásoknak, mozgásnak vagy magasabb páratartalomnak tesszük ki a meghajtókat, élettartamuk valószínűleg ennél kevesebb lesz. (Egyre többen használnak laptopot és külső merevlemezt, ezeknél az előbb említett tényezőkkel mindenképpen számolni kell.)

Lelassult PC

és a rendszeres lefagyásoknál, kék halál meglehetősen általános problémák, ennek megfelelően a hátterükben kismillió dolog állhat.

Lehet, hogy egy egyszerű driverprobléma, de az is elképzelhető, hogy a tápegység akarja megadni magát, vagy éppen valami túlmelegszik. Amennyiben a fenti jelenségek a Windows telepítése után vagy csökkentett módban (is) jelentkeznek, akkor szinte biztos, hogy hardverhibával van dolgod: jó eséllyel a merevlemez
készül bedobni a törölközőt.

Függetlenül azonban attól, hogy mi a tényleges gond, ha ilyen problémával találod szembe magad, azonnal végezz biztonsági mentést mindenről, ami számít.

windows 10 kek halal
Kék halál: bármi is az oka, végezz biztonsági mentést

Sérült adatok

Ha egyre több fájl van az adattárolón, amelyek rejtélyes okból nem nyithatók meg, esetleg sérültek, vagy egyenesen eltűnnek, jogos a pánik. Főleg akkor, ha korábban hibák nélkül mentettük el a tartalmakat.
Természetesen ezek hátterében is számos dolog állhat, egyben a merevlemez fokozatos halálának is ezek a tünetei.

Egy HDD élettartama így reálisan három-öt évre mérséklődhet, ami meglehetősen rövid időnek mondható, ha fontosnak tartott adatok tárolásáról beszélünk.

Furcsa hangok

Ha szokatlan zajra leszel figyelmes, amely ráadásul a merevlemez irányából jön, lehet, hogy már elkéstél az adatmentéssel. A fejegység jellegzetes, ismétlődő hangot (click of death néven ismert) ad ki, amikor hibába ütközik adatírás közben, és ezért visszaáll alaphelyzetbe.
Ha daráláshoz hasonló hangot hallasz, akkor a hardver egyéb részeivel van gond, például a csapágyazással vagy magával a motorral, amely vélhetően élettartama végéhez érkezett.