Adatbiztons√°g

K√©tf√©le ember van a mond√°s szerint: akinek ment m√°r t√∂nkre adathordoz√≥ja, √©s akinek majd fog. Az adatveszt√©s elŇĎbb-ut√≥bb bek√∂vetkezik, k√©sz√ľlj fel r√° idŇĎben!

A sz√°m√≠t√°stechnika¬†egyik vitathatatlan v√≠vm√°nya az adatt√°rol√°s fejlŇĎd√©se. A digit√°lis technol√≥gia k√©nyelmesebb√© tette az inform√°ci√≥ feldolgoz√°s√°t √©s a vele val√≥ munk√°t: m√≠g a pap√≠ralap√ļ adatt√°rol√°s lass√ļ, neh√©zkes, fokozottan ki van t√©ve a fizikai korl√°toknak √©s az emberi figyelmetlens√©g okozta katasztr√≥f√°knak, az informatikai eszk√∂z√∂k√∂n t√°rolt √°llom√°nyok mindig rendelkez√©sre √°llnak, r√°ad√°sul azonnal feldolgozhat√≥ form√°ban.

Csup√°n ill√ļzi√≥

Ez azonban csup√°n ill√ļzi√≥,¬†adataink¬†a t√°rol√°s technol√≥gi√°j√°t√≥l f√ľggetlen√ľl ugyan√ļgy¬†s√©r√ľl√©kenyek maradnak, mik√∂zben √©let√ľnk egyre ink√°bb f√ľgg a sz√°m√≠t√≥g√©peken l√©vŇĎ √°llom√°nyokt√≥l. Ezt a probl√©m√°t valamilyen form√°ban mindenki √©rezhette m√°r a saj√°t bŇĎr√©n is, aki hardveres hiba vagy v√≠rusfertŇĎz√©s miatt vesztett el fontos adatokat.
De nem is kell ilyen kaliberŇĪ esem√©ny a v√©gzetes adatveszt√©shez: el√©g, ha v√©letlen√ľl kit√∂rl√ľnk valamit, vagy r√°ment√ľnk egy dokumentum r√©gebbi verzi√≥j√°ra, majd k√©sŇĎbb kider√ľl, hogy m√©gis ink√°bb az elŇĎzŇĎ √°llapotra lenne sz√ľks√©g.

Nem v√©letlen√ľl¬†hangs√ļlyozza minden szakember¬†a rendszeres biztons√°gi ment√©s fontoss√°g√°t, hiszen egy kis odafigyel√©s sok bossz√ļs√°gt√≥l, adott esetben ak√°r anyagi k√°rt√≥l is megmenthet benn√ľnket, bŇĎven megt√©r√≠tve azt a kev√©s r√°ford√≠tott idŇĎt √©s p√©nzt, ami egy ilyen rendszer fenntart√°s√°hoz sz√ľks√©ges.

Klasszikus adatbiztons√°g

Maga a koncepci√≥ nagyon egyszerŇĪ, csup√°n annyi dolgod van, hogy a fontos √°llom√°nyokat ne csup√°n egyetlen helyen t√°rold.

Tulajdonk√©ppen b√°rmilyen biztons√°gi ment√©s jobb, mint a semmi, √≠gy m√°r a legegyszerŇĪbb m√≥dszerekkel is sokkal jobb helyzetbŇĎl indulhatsz egy esetleges rendszer√∂sszeoml√°s ut√°n.

A fontos fájlokat, fényképeket, beszkennelt dokumentumokat elég lehet akár optikai lemezre vagy pendrivera kiírni, ezek aztán évtizedekig megmaradnak
a fiók mélyén.

adatbiztons√°g

¬†Jelleg√©bŇĎl fakad√≥an azonban ez a megold√°s ink√°bb a fontos, de napi szinten haszn√°latban nem l√©vŇĎ f√°jlok archiv√°l√°s√°ra haszn√°lhat√≥.¬†

Rendszeres ment√©sek k√©sz√≠t√©s√©re az erŇĎsen limit√°lt kapacit√°s √©s az automatiz√°lhat√≥s√°g hi√°nya miatt teljesen alkalmatlan. Enn√©l egy fokkal jobb az adott lemez teljes kl√≥noz√°sa. Ez a m√≥dszer bitrŇĎl bitre √°tm√°solja a¬†HDD-t¬†vagy az¬†SSD-t¬†egy m√°sik, legal√°bb ugyanekkora kapacit√°s√ļ lemezre, bootszektorral, oper√°ci√≥s rendszerrel, j√°t√©kokkal, alkalmaz√°sokkal, sŇĎt az √ľres lemezter√ľlettel egy√ľtt. Rengeteg program k√≠n√°l Windows alatt lehetŇĎs√©get a mŇĪvelet elv√©gz√©s√©re: a¬†Macrium Reflect 7¬†p√©ld√°ul otthoni haszn√°latra ingyenes, ehhez m√©rten pedig igaz√°n sokoldal√ļ, a k√©sŇĎbbiekben t√°rgyalt m√≥dszerek jelentŇĎs r√©sz√©n√©l is bizalommal bevethetŇĎ. MacOS rendszeren a legegyszerŇĪbb a be√©p√≠tett megold√°st haszn√°lni.

¬†A¬†Disk Utilityben¬†nincs ugyan k√ľl√∂n men√ľpont a kl√≥noz√°sra, de a csatlakoztatott k√ľlsŇĎ lemezt kiv√°lasztva a¬†[Restore]¬†funkci√≥val ‚Äěvissza√°ll√≠thatod‚ÄĚ r√° a g√©pben l√©vŇĎ lemez teljes tartalm√°t.Katasztr√≥fa eset√©n a vissza√°ll√≠t√°s persze nem fog menni
a nem mŇĪk√∂dŇĎ oper√°ci√≥s rendszer al√≥l ‚ÄĒ Windows eset√©n a¬†[G√©ph√°z]¬†[Friss√≠t√©s √©s biztons√°g]¬†men√ľj√©ben a¬†[Helyre√°ll√≠t√°s]¬†alatt ind√≠thatod el a rendszer-vissza√°ll√≠t√≥ modult a [Speci√°lis rendszerind√≠t√°s]-ra kattintva, macOS-en pedig a Recovery part√≠ci√≥r√≥l ind√≠tott¬†Disk Utilityvel¬†√°ll√≠thatod helyre a vil√°g rendj√©t.

Egy ilyen, teljes rendszerm√°solat teh√°t kiindul√°snak eg√©sz j√≥, hiszen a g√©pben l√©vŇĎ ind√≠t√≥lemez egy m√°sik, f√ľggetlen helyen is meglesz, √≠gy, ha b√°rmelyik adatt√°rol√≥ felmondja a szolg√°latot, el√©g csak gyorsan kicser√©lni, √©s a m√°sikr√≥l visszakl√≥nozni a rajta l√©vŇĎ √°llapotot. R√°ad√°sul a kl√≥nozott hardver bootolhat√≥ is marad, √≠gy egyfajta rendszer-vissza√°ll√≠t√°si pontk√©nt is √©rtelmezhetŇĎ.¬†

Az √≠gy l√©trej√∂vŇĎ arch√≠vum vissza√°ll√≠that√≥ oper√°ci√≥s rendszer elind√≠t√°sa n√©lk√ľl, k√∂zvetlen√ľl a hardveren, de a lemezk√©p elind√≠that√≥ lesz ak√°r virtualiz√°lt g√©pen is ‚Äď persze ez ut√≥bbi elsŇĎsorban c√©ges k√∂rnyezetben sz√°m√≠t, otthon ritk√°n van ilyesmire sz√ľks√©g.¬†

A koncepci√≥ h√°tr√°nya,¬†hogy mindig csak a teljes lemezk√©pet tudjuk vissza√°ll√≠tani, az egyes mapp√°khoz √©s f√°jlokhoz nem lehet k√ľl√∂n hozz√°f√©rni. A legut√≥bbi kl√≥noz√°s √≥ta t√∂rt√©nt v√°ltoz√°sokat pedig √©rtelemszerŇĪen nem t√°rolja, valamint n√∂vekm√©nyes ment√©sre √©s verzi√≥k√∂vet√©sre sem k√©pes. √ćgy minden egyes kl√≥noz√°s sor√°n meg kell v√°rni a teljes adatmennyis√©g √°tm√°sol√°s√°t, illetve mindig csak egyetlen vissza√°ll√≠that√≥ √°llapot fog rendelkez√©sre √°llni.