NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS! Tájékoztatjuk, hogy az ünnepi nyitvatartás a következő képen alakul laborunkban. 2024.03.27 - 2024.04.02.-ig ZÁRVA tart. Nyitás 2024.04.03. 09:00 óra.

Adatbiztonság

Kétféle ember van a mondás szerint: akinek ment már tönkre adathordozója, és akinek majd fog. Az adatvesztés előbb-utóbb bekövetkezik, készülj fel rá időben!

A számítástechnika egyik vitathatatlan vívmánya az adattárolás fejlődése. A digitális technológia kényelmesebbé tette az információ feldolgozását és a vele való munkát: míg a papíralapú adattárolás lassú, nehézkes, fokozottan ki van téve a fizikai korlátoknak és az emberi figyelmetlenség okozta katasztrófáknak, az informatikai eszközökön tárolt állományok mindig rendelkezésre állnak, ráadásul azonnal feldolgozható formában.

Csupán illúzió

Ez azonban csupán illúzió, adataink a tárolás technológiájától függetlenül ugyanúgy sérülékenyek maradnak, miközben életünk egyre inkább függ a számítógépeken lévő állományoktól. Ezt a problémát valamilyen formában mindenki érezhette már a saját bőrén is, aki hardveres hiba vagy vírusfertőzés miatt vesztett el fontos adatokat.
De nem is kell ilyen kaliberű esemény a végzetes adatvesztéshez: elég, ha véletlenül kitörlünk valamit, vagy rámentünk egy dokumentum régebbi verziójára, majd később kiderül, hogy mégis inkább az előző állapotra lenne szükség.

Nem véletlenül hangsúlyozza minden szakember a rendszeres biztonsági mentés fontosságát, hiszen egy kis odafigyelés sok bosszúságtól, adott esetben akár anyagi kártól is megmenthet bennünket, bőven megtérítve azt a kevés ráfordított időt és pénzt, ami egy ilyen rendszer fenntartásához szükséges.

Klasszikus adatbiztonság

Maga a koncepció nagyon egyszerű, csupán annyi dolgod van, hogy a fontos állományokat ne csupán egyetlen helyen tárold.

Tulajdonképpen bármilyen biztonsági mentés jobb, mint a semmi, így már a legegyszerűbb módszerekkel is sokkal jobb helyzetből indulhatsz egy esetleges rendszerösszeomlás után.

A fontos fájlokat, fényképeket, beszkennelt dokumentumokat elég lehet akár optikai lemezre vagy pendrivera kiírni, ezek aztán évtizedekig megmaradnak
a fiók mélyén.

adatbiztonság

 Jellegéből fakadóan azonban ez a megoldás inkább a fontos, de napi szinten használatban nem lévő fájlok archiválására használható. 

Rendszeres mentések készítésére az erősen limitált kapacitás és az automatizálhatóság hiánya miatt teljesen alkalmatlan. Ennél egy fokkal jobb az adott lemez teljes klónozása. Ez a módszer bitről bitre átmásolja a HDD-t vagy az SSD-t egy másik, legalább ugyanekkora kapacitású lemezre, bootszektorral, operációs rendszerrel, játékokkal, alkalmazásokkal, sőt az üres lemezterülettel együtt. Rengeteg program kínál Windows alatt lehetőséget a művelet elvégzésére: a Macrium Reflect 7 például otthoni használatra ingyenes, ehhez mérten pedig igazán sokoldalú, a későbbiekben tárgyalt módszerek jelentős részénél is bizalommal bevethető. MacOS rendszeren a legegyszerűbb a beépített megoldást használni.

 A Disk Utilityben nincs ugyan külön menüpont a klónozásra, de a csatlakoztatott külső lemezt kiválasztva a [Restore] funkcióval „visszaállíthatod” rá a gépben lévő lemez teljes tartalmát.Katasztrófa esetén a visszaállítás persze nem fog menni
a nem működő operációs rendszer alól — Windows esetén a [Gépház] [Frissítés és biztonság] menüjében a [Helyreállítás] alatt indíthatod el a rendszer-visszaállító modult a [Speciális rendszerindítás]-ra kattintva, macOS-en pedig a Recovery partícióról indított Disk Utilityvel állíthatod helyre a világ rendjét.

Egy ilyen, teljes rendszermásolat tehát kiindulásnak egész jó, hiszen a gépben lévő indítólemez egy másik, független helyen is meglesz, így, ha bármelyik adattároló felmondja a szolgálatot, elég csak gyorsan kicserélni, és a másikról visszaklónozni a rajta lévő állapotot. Ráadásul a klónozott hardver bootolható is marad, így egyfajta rendszer-visszaállítási pontként is értelmezhető. 

Az így létrejövő archívum visszaállítható operációs rendszer elindítása nélkül, közvetlenül a hardveren, de a lemezkép elindítható lesz akár virtualizált gépen is – persze ez utóbbi elsősorban céges környezetben számít, otthon ritkán van ilyesmire szükség. 

A koncepció hátránya, hogy mindig csak a teljes lemezképet tudjuk visszaállítani, az egyes mappákhoz és fájlokhoz nem lehet külön hozzáférni. A legutóbbi klónozás óta történt változásokat pedig értelemszerűen nem tárolja, valamint növekményes mentésre és verziókövetésre sem képes. Így minden egyes klónozás során meg kell várni a teljes adatmennyiség átmásolását, illetve mindig csak egyetlen visszaállítható állapot fog rendelkezésre állni.